tiistai 1. lokakuuta 2013

Lihaton Lokakuu.

Tästä kuhistaan hiukan joka nurkassa, nyt se on kaiken lisäksi vielä virallisesti alkanutkin!

http://ylex.yle.fi/uutiset/popuutiset/lihaton-lokakuu-on-purrut-kansaan-lahes-20-000-lupautunut-mukaan



Lihaton Lokakuu ei käsittääkseni ole uusi juttu, mutta aivan uusia mittakaavoja tämä on saanut, kun Docventures lähti haasteeseen mukaan, ja viemään tätä eteenpäin.

  • Lihattomaan Lokakuuhun voi osallistua parhaaksi katsomallaan tavalla. Jo yksi lihaton päivä viikossa lokakuun aikana on hyvä alku. Sitkeimmät sissit sinnittelevät koko kuukauden lihattomalla dietillä.
  •  
  • Docventures palkitsee lokakuun lopussa puhtaimmat suoritukset, parhaat tarinat ja valokuvat sekä aktiivisimmat lihasta kieltäytyneet yhteisön jäsenet mm. kotimaisilla kasviksilla ja Docventuresin t-paidoin. 

  • Mukaan keskusteluun pääsee Facebookissa ja Twitterissä sekä Instagramissa tunnisteella: #lihatonlokakuu

Ihana Riku Rantala olikin Twitterissä jo ilmoittanut aloittaneensa aamunsa juustoleivällä, ilman leikkelettä.

Suomalainen pisteli poskeensa vuonna 2012 keskimäärin 78 kiloa lihaa, jonka tuotantoon käytetään 550 000 litraa vettä. Kuukauden lihattomalla säästyy siten 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä. 

Tässä on nyt jonkin aikaa jo pyritty hiukan enemmän tiedostamaan, mitä kitaansa tulee tungettua, mutta ehkä tää kuukausi mennään entistä intensiivisemmällä vaihteella. Liharuokia kun on tullut syötyä, ellei muuta vaihtoehtoa ole ollut helposti saatavilla. 

Vaikka toki veden tuhlaus ym. on tärkeitä asioita, mulla pääasiallisena murheena on toi elukoiden pahoinvointi. Muutama kuukausi sitten se vaan iski päin näköä, rupesin miettimään asioita liikaa, olin ahdistunut, itkuinen ja uneton, enkä vaan enää ole kyennyt nostamaan kaupassa ostoskoriini mitään ulkomailta tuota lihaa tai edes kotimaista, mutta liian huonoissa oloissa tuotettua lihaa.



Ratkaisuksi ajoittaiseen haluun tehdä kunnon makaroniloota olen löytänyt luomujauhelihan. Luomujauheliha maksaa sen pari euroa enemmän, mutta kun sitä tulee ostettua muutaman kerran (1-4) kuukaudessa, niin konkurssia tuskin sen takia tulee.

Että sillai!

Lähdethän Sinäkin mukaan, edes yhdellä päivällä, tai vaikka koko kuukaudella! Mä en lupaa mitään, mutta tavoittelen koko kuukauden kestävää lihatonta. Kotona tämä ei tule olemaan ongelma, vieraissa ja reissuilla ehkä enemmänkin.

Eilen kuukausi korkattiin uudella reseptillä: Punajuuri-vuohenjuustopastalla!

Ihan itte raastoinki. Vuohenjuustoa tuli laitettu vähemmän kun mitä käskettiin, pelkäsin että mausta tulee liian voimakas.. Olis kyllä pitänyt tehdä niinku reseptissä luki, maku hiukan hukkui muun sekaan. Ihan syötävää, punajuurien raastamista lukuunottamatta todella helppo toteuttaakin.


Alkuperäinen resepti & vähän vähemmän yököttävä kuva annoksesta -> Täällä!

Ei kelpaa muuten enää selitykseksi, ettei voi ryhtyä tällaiseen tai kokeilla kasvisruokaa silloin tällöin, kun "mies ei sitten syö sitä". Olkoot syömäti sitten. Tuskin siihenkään pystyy, varsinkaan jos vaimokkeella on päävastuu kokkailemisesta. Jossain kohtaa sen on pakko syödä, kun sitä laiskottaa lähteä kebabille tai kauppaan. Ja sitten se toteaa, ettei tää nyt niin paskaa ollutkaan. 

Tai sitten ei puhu mitään, tarjoaa vaan nokan eteen kun mitä tahansa jauhelihamössösafkaa. Ei se edes hei huomaa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerroin tästä J:lle ja eka kommentti oli että voi M parka :D:D

Pinkki kirkupöllö... kirjoitti...

Ei ole vapaassa maassa pakko kenenkään mitään tehdä, tää on vaan mun proggikseni! Jännästi tosiaan toi toinen vaan näitä mun ihmepöperöjäni mättöää menemään, kun ei muutakaan valmiiksi tarjoilla lautaselle. :D Jännä juttu! Ja sitä paitsi se vetää kokonaisen sian päivässä lounaalla, ei se ainakaan nälkään kuole tän projektin takia. :D J:lle vaan terkkuja ettei hätää. (;

Anonyymi kirjoitti...

haha joo : D mäki lähtisin tähän jos ruuanlaitto kuulus mulle..